8 Ekim 2024

Valimiz Ekrem Canalp’den Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirmesi

By haberyaz Tem9,2024

Valimiz Ekrem Canalp, aylık rutin Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı’nda ilk altı aylık dönem ve haziran ayında Batman’da meydana gelen asayiş olaylarına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Valimiz, “2024 yılının ilk altı ayı içerisinde meydana gelen asayiş ve güvenlik ile ilgili verileri karşılaştırmalı olarak sizlerle paylaşacağım. Geçen yıl haziran ayında mal varlığına karşı 277 suç işlenmişken bu sayıda bu yıl yüzde 32 azalma meydana gelmiş ve 191’e düşmüştür. Her iki yılın kıyaslamasını yapacak olursak yüzde 33 düşme olduğu tespit edilmiştir. İşyerinden hırsızlıkta yüzde 59, evden hırsızlıklar yüzde 36, Yankesicilik suçlarında yüzde 52 azalmıştır. Önceki yıl aynı dönemde yüzde 88 olan tüm olaylarda aydınlatma oranı da yüzde 90’a çıkmıştır.

Geçen yılın ilk altı ayında haklarında mahkemelerce arama kararı olan 2390 kişi yakalanmışken bu yıl yüzde 61’lik oranda artış sağlanarak bu sayı 3839’a yükselmiştir. Narkotik suçlarla mücadele çalışmalarımıza baktığımızda 2024 yılının ilk altı ayında müdahale edilen olay sayısını 2023 yılının aynı dönemine kıyasladığımızda yüzde 93’lük bir artış gördüğümüzü memnuniyetle belirtmek isterim. Uyuşturucu madde ticareti ile ilgili 127 kişi adli makamlara sevk edilmiştir. Haziran ayı içerisinde 32 kg. Skunk maddesi, 9 kg. Metamfetamin, 7 kg. Kubar Esrar, 216 gram Kokain, 769 gram Toz Esrar, 980 gram Bonzai maddesi narkotik timlerimiz tarafından ele geçirilmiştir.

Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında haziran ayı içerisinde 61 olaya müdahale edilmiş ve adli işlem yapılmıştır. Bu kapsamda 18662 paket kaçak sigara, 245 Elektronik Sigara, 25 adet kaçak cep telefonu ele geçirilmiştir.

Siber suçlarla mücadele kapsamında haziran ayı içerisinde toplam 109 adli işlem yapılmış, 9 şüpheli de adli makamlarca tutuklanarak, cezaevine gönderilmiştir. 2024 yılının başından beri altı aylık dönem içerisinde müstehcenlik, çocuk istismarı, bilişim ve banka sistemleri aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık gibi sanal ortamda işlenen suçlara karışan toplam 101 şahıs mahkemelerce tutuklanmış ve cezaevlerine gönderilmiştir. Haziran ayı içerisinde Terörle mücadele de ise 32 olaya müdahale edilerek 7 PKK elemanının etkisiz hale getirilmiştir.” dedi.

Anız Yakanlara Cezalar En Üst Sınırdan Ceza Veriyoruz
Çiftçilere seslenen Valimiz ” Batman’da ve Türkiye’nin değişik vilayetlerinde anız yangını genel bir problemdir ve yıllardan beri devam ediyor. Artık bizim bu anız yangını işini bitirmemiz gerekiyor. Anız yakmamamız gerekiyor. Anız yakan herkese mutlaka para cezası veriyoruz. Verdiğimiz cezalar da dönüm başına 2 bin lira civarında. Yakılan her anız ya bir orman yangınına başlangıçtır ya da şehirlere ve köylere sirayet edecek bir yangın demektir. Yakılan her anız aynı zamanda toprağın üzerindeki canlıların hayatını sona erdiren ve toprağında bereketini sonlandıran bir faaliyettir. Bundan vaz geçmeniz gerekiyor. Bütün çiftçilerimizi bir kez daha uyarmak istiyorum anız yangınlarını bitirin. Çünkü anız yangını yaktığınız zaman civardaki bütün ilçelerin, şehirlerin ve beldelerin üzerine yanık karbondioksit ve karbon monoksit gazları çöküyor. Bu havanın uzun süre solunmasından dolayı kamu sağlığı riski oluşuyor. Uzun vadede insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilen bir eylem olabilmektedir. Bu ay içerisinde anız yakan 32 kişiye 674 bin lira idari para cezası kesilmiştir. Ayrıca anız yakan çiftçileri ayrıca 5 yıl süreyle tarımsal desteklerden de men etmekteyiz.” dedi.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir