6 Ekim 2024

Malatya’da Kayısı Hasat Bayramı Coşku İle Kutlandı

By haberyaz Haz29,2024

Malatya’da Kayısı Hasat Bayramı coşku ile kutlandı. Bu etkinlik, Yeşilyurt ilçesinin Görgü Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Üretici Hüseyin Güngör’e ait bahçede düzenlenen hasat programına; Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, çeşitli protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Vali Ersin Yazıcı, hasat programında yaptığı konuşmada kayısının büyük bir ekonomik getiri sağladığını belirterek, “Geçen yıl kuru kayısı rekoltesi yaklaşık 77 bin tondu, bu yıl 30 bin ton daha fazla. Malatya çiftçisi, dünya ve Avrupa standartlarında kayısıyı hazırlayıp tüccara teslim edecek. Rekolte fazlalığı nedeniyle tüccarlarımızın ve sanayicilerimizin pazarlama sürecini daha da zorlaması gerekiyor. Hedefimiz, geçen yıla göre en az yüzde 25 daha fazla kazanç sağlamak. Çiftçimizin ve tüccarımızın yüzü gülsün,” dedi.

İl Tarım Müdürü Osman Akar ise Türkiye’nin kayısı üretiminde dünyada lider konumda bulunduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 550 bin hektar alanda 4 milyon ton kayısı üretimi yapıldığını belirten Akar, “Türkiye, alan ve üretim miktarı açısından ilk sırada yer almakta. Ülkemizdeki 16 milyon kayısı ağacının yarısından fazlası Malatya’da bulunuyor ve bu sayı her yıl artıyor. Türkiye’nin kayısı üretim alanının yüzde 62’si, yaş kayısı üretiminin yüzde 38’i, kuru kayısı üretiminin yüzde 85-95’i ve dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 55’i Malatya’dan sağlanmaktadır,” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, silkeleme makinesiyle kayısıları topladı ve çiftçilerle hatıra fotoğrafı çektirerek programı sonlandırdı.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir