6 Ekim 2024

Hipertansiyon ve 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü

By haberyaz Haz27,2024

Hipertansiyon, kan basıncının olması gereken değerin üzerinde olmasıyla karakterize, tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açan müzmin (kronik) bir hastalıktır. Hipertansiyon, sistolik kan basıncının 140 mmHg’nın ve/veya diyastolik kan basıncının 90 mmHg’nin üzerinde olmasıyla teşhis edilir. Ancak tek bir ölçüm yeterli değildir ve seri ölçümler yapılmalıdır.

Hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ölümcül durumlara yol açması nedeniyle dünya genelindeki hastalık ve ölümlerin en önde gelen risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü, “Hayatının Değerini Bil, Tansiyonunu Ölçtür, Sağlıklı ve Uzun Yaşa” temasıyla kutlanmaktadır. Bu kapsamda İlçe Sağlık Müdürlükleri ile Sağlıklı Yaşam Merkezlerinde yapılan 12 bilgilendirme toplantısında 195 sağlık personeline, topluma yönelik yapılan 33 bilgilendirme toplantısında ise 1427 kişiye eğitim verilmiştir. Ayrıca sosyal medyada 251 görsel yayınlanmış, 3 stand kurulmuş, 37 afiş asılmış ve toplamda 905 broşür dağıtılmıştır. Tansiyon ölçümleri ve bilgilendirmelerle birlikte topluma sağlık hakkında önemli bilgiler aktarılmıştır.

#HayatınınDeğeriniBil
#TansiyonunuÖlçtür
#SağlıklıVeUzunYaşa

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir