11 Ekim 2024

İYİ Parti Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Fener Patriği Bartholomeos’un Ukrayna Barış Konferansı’na katılımını eleştirdi

By haberyaz Haz27,2024

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a sunduğu soru önergesinde, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un İsviçre’deki Ukrayna Barış Konferansı’na “Ekümenik” sıfatıyla katılımını eleştirdi. Türkoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın bu durumdan haberdar olup olmadığını sorguladı.

Türkoğlu, önergesinde Bartholomeos’un barış görüşmelerine hangi sıfatla ve kimi temsil ederek katıldığını sordu. Fener Patrikhanesi’nin Lozan Antlaşması çerçevesinde sadece Türkiye’deki Rum Ortodoks cemaatinin dini kurumu olduğunu vurgulayan Türkoğlu, Bartholomeos’un katılımının bu antlaşmanın ihlali anlamına gelip gelmediği konusunu gündeme getirdi.

Bu bağlamda, Türkoğlu önergesinde şu soruları yöneltti:

– Fener Rum Patriği Bartholomeos hangi sıfatla Ukrayna Barış Konferansı’nda yer almıştır?
– Bu durum Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını teyit eden Lozan Antlaşması’nın ihlali olarak değerlendirilmekte midir?
– Türkiye’nin bu duruma göz yummasının sebepleri nelerdir?

Selçuk Türkoğlu’nun açıklamalarına göre, Fener Patrikhanesi’nin “Ekümenik” sıfatıyla uluslararası toplantılara katılmasının, Türkiye’yi dışarıdan ve içeriden zayıflatma girişimlerinin bir parçası olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Türkoğlu’nun sorularına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından Anayasa ve TBMM İçtüzüğü çerçevesinde yazılı olarak cevap verilmesi bekleniyor.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir