14 Ekim 2024

Vali Ali Hamza Pehlivan, Tarsus Tarım Kampüsünde Üzüm Hasadına Katıldı

By haberyaz Haz26,2024

Valimiz Ali Hamza Pehlivan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Tarsus İlçesi Sayköy Mahallesinde bulunan Tarsus Tarım Kampüsünde yürütülen “Bağa Baktım Üzüm Oldu, Yemeye Yüzüm Oldu” projesi kapsamında düzenlenen üzüm hasadı programına katıldı.

Tarsus Tarım Kampüsünde, Tarsus’un coğrafi işaretli ürünü olan Tarsus Beyazı üzümünün hasadının yapıldığını belirten Vali Pehlivan, konuşmasında “Kuruşuş aşamasında ziyarette bulunduğumuz Tarım Kampüsünde başından itibaren ilk ve örnek çalışmalar ortaya konulmaktadır. Bugün verilen emeklerin neticelerini, meyvelerini toplamak üzere bir aradayız.

Tarsus Tarım Kampüsü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan ve 2023 yılında 56 dekar alanda faaliyete geçen bir kampüstür. Bu kampüste; bölgeye özgü keçi boynuzu olarak bilinen ve organik olarak yetişen harnup, Tarsus’un coğrafi işaretli organik ürünü olan Sarıulak Zeytini, yine Tarsus’un coğrafi işaretli diğer ürünü olan Tarsus Beyazı Üzümü ve diğer endemik bitkilerin üretimi ve fidanlarının yetiştirilmesi yapılmaktadır.

Bu kampüs öncelikle Tarsus’a has coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere, bir nevi yaparak öğrenmek ve yaparak öğretmek maksadıyla kurulmuş bir kampüstür. Burada kurulan bağlarda yetiştirilen Topacık üzümü olarak da bilinen Tarsus beyazı üzümünün bugün hasadını gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ülkemizin coğrafi konumu, coğrafi yapısı, verimli toprakları, uygun iklim yapısı, emektar çiftçileri, üretken girişimcileriyle ve tarıma dayalı sanayisiyle bir tarım ülkesi olduğunu belirten Vali Pehlivan; “Mersin İlimiz de bu bağlamda ülkemizin tarımına en çok ve en verimli katkıları yapan İllerden bir tanesidir. Birçok üründe öndeyiz. Birçok ürünü İlimizde üretiyoruz. Özellikle 10 ürünümüzün 1. sırada yer alması, 30 üründe ilk 3’te, 50 üründe de ilk 10’da yer almamız ve 100’ün üzerinde ürün yetiştiriyor olmamız Çukurovamızın bereketini Mersin’imizin ne kadar verimli bir şekilde yansıttığını, emektar çiftçilerimizin emeğiyle birlikte nasıl güzel ürünlere dönüştüğünü hep birlikte görüyoruz.

Üzüm; kayıtlara bakıldığında özellikle jeolojik ve arkeolojik çalışmalarda dünya üzerinde milyonlarca yıl önce de var olduğu kabul edilen bir ürün çeşididir. Kutsal kitaplarda incir ve zeytinle birlikte en çok adı geçen ürünlerden birisidir. Dünya tarihi kadar eski olduğuna göre elbette ki insanlık tarihi kadar da kadim bir üründür.

Dünya genelinde 73 milyon ton üzüm üretilmektedir. Bunun 3.4 milyon tonu ülkemizde üretilmekte ve bu üretim miktarıyla ülkemiz dünyada 6. sırada yer almaktadır. Ülkemizde Mersin’imiz toplamda 380 bin ton üzüm üretmekte olup ve bu üretimiyle İlimiz Türkiye’de 2. sırada yer almaktadır. Tarsus’umuz da 260 bin tonun üzerinde üretimle İlimizde ilk sırada bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Vali Pehlivan, çiftçilerin emeklerinin karşılığını bulmasını ve ürünlerin değerinin piyasada karşılığını bulmasını arzuladıklarını söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerle çiftçilere daha fazla teşvik sağlanması gerektiğini belirten Vali Pehlivan, ilgili birimlerin sahada olmasını ve çiftçilere yardımcı olmasını istediklerini dile getirdi.

Vali Pehlivan, çiftçilerle birlikte olduklarını ve her zaman yanlarında olduklarını vurguladı. Tarım sektöründe iş birliği yaparak verim ve kalite düzeyini daha da yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Programda İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ve Tarsus İlçe Müftüsü Murat Akçay da birer konuşma yaptı. Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet, üzüm hasadı için Tarım Kampüsü içerisinde bulunan üzüm bağında bereket dilekleriyle hasat yaptı.

Programa, Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Akkılıç, AK Parti İlçe Başkanı Abdurrahman Altınsucu, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, Sayköy Mahalle Muhtarı Rıza Türkmen ve çiftçilerimiz katıldı.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir