6 Ekim 2024

Evlilik Öncesi Danışmanlık, Ulusal ‘SMA’ Tarama Programı

By haberyaz Haz26,2024

Spinal Musküler Atrofi (SMA); vücutta istemli kasların kuvvetsizliğine ve atrofisine (erimesine) yol açan kalıtsal, nöromusküler bir grup hastalığa verilen addır. Bu hastalık, günümüzde kesin tedavisi olmayan bir durumdur ve ömür boyu palyatif bakım gerektirir. Aynı zamanda aile ve toplum üzerinde maddi/manevi ciddi yük oluşturur. Yeni hasta doğumunu engellemek için bu hastalığın önlenmesinde evlilik öncesi çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesi ve her ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin genetik danışmanlık ve sağlıklı çocuk sahibi olma hizmetlerinden yararlanması en önemli adımdır.

İlimizde SMA hastalığının önlenmesine yönelik bir tarama programı uygulanmaktadır. Bu program, evlilik öncesi ve isteğe bağlı olarak tüm çiftlerin ücretsiz olarak Aile Sağlığı Merkezlerinde taşıyıcılık testinden geçmelerini amaçlamaktadır.

Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri ÇEKÜS Birimi tarafından yapılan saha ziyaretlerinde, merkeze bağlı tüm Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarına gerekli bilgilendirmeler yapılmış ve tarama süreçleri hakkında görüşmeler yapılmıştır.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir