6 Ekim 2024

Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler

By haberyaz Haz24,2024

Yaz aylarında hava sıcaklıkları küresel iklim değişikliği ile birlikte mevsim normallerinin üzerinde seyretmekte, aşırı sıcaklar, çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.

Tokat İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Atilla BIYIK yaptığı açıklamada, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak artan vücut ısısının normalde terleme ile dengede tutulmaya çalışıldığını, ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek bunun sağlanamadığını belirtmiştir. Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmamaktadır. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.

Aşırı sıcakların sağlık üzerine etkilerine değinen İl Sağlık Müdürü; güneş (sıcak) çarpması, sıcak bitkinliği, sıcak krampları, güneş yanıkları, sıcak döküntüsü (isilik) gibi kısa vadede gelişen sağlık sorunlarının yanı sıra güneş ışınlarına bağlı uzun dönemde ortaya çıkan ciltte erken yaşlanma, güneş lekeleri, gözde katarakt gelişimi ve cilt kanserleri konusunda da Tokat halkını uyarmış, bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtmiştir.

Aşırı Sıcaklardan En Çok Etkilenen Gruplar:

– Dört yaşından küçük çocuklar
– 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar
– Bakıma ihtiyacı olanlar
– Hamileler
– Aşırı kilolular
– Açık alanda çalışanlar
– Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar
– Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler
– Sokak çocukları ve evsizlerdir.

Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlıların en çok risk taşıyan grup olduğunu dile getiren İl Sağlık Müdürü korunma tedbirlerine vurgu yapmıştır.

Aşırı Sıcaklardan ve Güneş Işınlarının Zararlı Etkilerinden Korunmak için Neler Yapılmalıdır?

Genel Korunma:
– Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
– Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
– Dışarıda çalışması gerekenler mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, su, tuzlu ayran vb. gıdalar (Hipertansiyon vb. hastalığı olup tuz alımının kısıtlanması gereken hastalar hariç) almay…

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir