6 Ekim 2024

ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) Nedir?

By haberyaz Haz24,2024

ALS (Amyotrofik lateral skleroz), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelir. Bu hücre kaybı, kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Hastalığın tam nedeni bilinmemektedir, ancak genetik yatkınlığın yanı sıra çevresel toksinler, travma, viral enfeksiyonlar, otoimmünite, vitamin eksikliği gibi faktörlerin de etkili olabileceği düşünülmektedir. Zihinsel fonksiyonlarda bir bozulma olmaz ve bellek etkilenmez.

ALS hastalığı genellikle ellerde veya bacaklarda başlayarak sürekli ilerler. Konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilen “bulber” alandaki kasları da tutabilir. Hastalık ileri evrelerinde solunum yetersizliğine yol açabilir. Genellikle 40-50 yaşları arasında erkeklerde daha sık görülür, ancak daha genç veya daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Türkiye’de 10 bin ALS hastası tespit edilmiş olup, dünya nüfusunun yüz binde 2-6’sının ALS hastası olduğu tahmin edilmektedir.

ALS’nin en yaygın formunda herhangi bir neden belirlenemezken, genetik geçişli formları da bulunmaktadır. ALS hastalığının tanısı, nörolojik muayene, elektromiyelografi (EMG), manyetik rezonans görüntüleme (MRI), genetik çalışmalar ve kas biyopsisi gibi yöntemlerle konulur.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir