6 Ekim 2024

Erzurum Teknik Üniversitesi’nin Projesine TÜBİTAK’tan Destek

By haberyaz Haz21,2024

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde görev yapan Araştırma Görevlisi Uğur Kılıç’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK Hızlı Destek Programı 1002-A kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Projede Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Gülşah Tümüklü Özyer ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Özge Öztimur Karadağ da danışman olarak yer alıyor.

Projenin ana teması, iskelet tabanlı eylem tanıma için çok ölçekli uzaysal-zamansal dikkat çizge evrişimsel ağ yapısı geliştirmek. Proje yürütücüsü Uğur Kılıç, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Eylem tanıma; insan-bilgisayar etkileşimi, artırılmış gerçeklik, video özetleme, video dizinleme, robotik görme, atletik performans analizi, video gözetimi, animasyon, sağlık hizmetleri, tıbbi rehabilitasyon ve davranışsal biyometri gibi birçok alanda potansiyel uygulamalara sahip önemli bir araştırma alanıdır. Bu proje ile mevcut yöntemlerin eklemler arasındaki uzaysal ve zamansal bağımlılıkları doğru bir şekilde yansıtamama problemini çözmeyi amaçlıyoruz. Ağ yapımız, dikkat mekanizmasıyla eklemler arasındaki bağımlılık güçlerini dinamik olarak belirleyecek ve uzaysal-zamansal bağımlılıkları daha hassas bir şekilde işleyecektir. Böylece, ağ yapısının çizge oluşturma esnekliği artacak ve farklı eylemler daha doğru temsil edilebilecektir.” dedi.

Geliştirilecek olan ağ yapısının çok ölçekli yapısı sayesinde eylem temsillerinin daha ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde analiz edileceğini belirten Kılıç, bu sayede eylem tanıma performansının artırılacağını ve daha genel modellerin elde edileceğini de sözlerine ekledi.

Haberin kaynağı Erzurum Teknik Üniversitesi olup, projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi, üniversitenin araştırma ve geliştirme alanındaki etkinliğini bir kez daha göstermiş oldu.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir