9 Ekim 2024

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: “Hac vizesi dışında gelenleri Suudi Arabistan mercilerine şikayet etmedik”

By haberyaz Haz18,2024

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mekke’de Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek bayramlaştı. Programa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan ve Mekke Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ahmet Oğuz da katıldı. Bayramlaşma sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Erbaş, özellikle bazı yayın organlarında yer alan “Diyanet kutsal topraklara hac vizesi dışında gelen vatandaşları Suudi Arabistan mercilerine şikayet ediyor” iddialarına açıklık getirdi.

2023 yılında hac vizesi dışında kural dışı ibadet yapılması konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Erbaş, bu durumun diğer ülkelerde de benzer sorunlara yol açtığını söyledi. Erbaş, “Vatandaşlarımızı hac vizesi almadan getiren yetkisiz şirketler de oldu. Suudi Arabistan, hacdan 15 gün önce ve 15 gün sonrası olmak üzere hac vizesi dışındakilerin Mekke’de bulunmasını yasakladığını belirten resmi yazılar gönderdi. Bunu kamuoyuyla defalarca paylaşmamıza karşın istenilen sonucu alamadık. Vatandaşlarımızı ticari veya seyahat vizesiyle getiren bazı yetkisiz şahıslar büyük sıkıntılar yaşattı” dedi.

Başkan Erbaş, “Diyanet, Mekke’de hac vizesiz gidenleri şikayet etti” haberlerinin tamamen yanlış ve gerçek dışı olduğunu vurguladı. “Bir tane bile vatandaşımızı kimseye şikayet etmedik,” ifadesini kullanan Erbaş, bu tür iddiaların çarpıtıldığını belirtti. İddiayı ortaya atanların Diyanet İşleri Başkanlığından bir yetkilinin konuşmasını video ile sosyal medyada paylaştıklarına dikkat çekerek, söz konusu videonun hacdan iki ay önce Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu’nda yapılan bir seminerden alındığını ve gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Basın açıklamalarının dikkate alınması gerektiğine vurgu yapan Erbaş, bazı kesimlerin hala kendi bildiğini okuduğunu belirtti. Hac kotalarının dağılımına ilişkin de açıklamalar yapan Erbaş, “Kotalar her ülkenin nüfusunun binde birine göre veriliyor. Türkiye için bu sayı 84 bin 942. Bunun yüzde 60’ını Diyanet İşleri Başkanlığı, yüzde 40’ını ise Diyanet İşleri Başkanlığının denetiminde TURSAB bünyesinde kurulan HURSAD’a bağlı şirketler getiriyor. Hacca götürmek için yetki almış 150 civarında şirket bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir