Görme engellilerin bağımsızlık ve özgürlüğünün simgesi olan beyaz bastonun hikayesi, 20. yüzyılda başlıyor. 1921 yılında bir fotoğrafçının, bir trafik kazası sonucunda görme yetisini kaybetmesi üzerine, dikkati çekmek amacıyla bastonunu beyaza boyayarak Londra sokaklarında dolaşmasıyla bu hikaye hayat buluyor. 1931 yılında Fransız Körler Örgütü, bu uygulamanın yaygınlaşması adına beyaz bastonu simgeleştirdi ve bu gelenek günümüze kadar sürdü.
Altı Nokta Körler Derneği Afyonkarahisar Şubesi, toplumdan beyaz baston ve görme engellilere karşı daha fazla hassasiyet bekliyor. Dernek, kaldırımların bilinçsizce işgal edilmesinin görme engelliler için büyük bir sorun yarattığını vurgulamakta. Özellikle sarı çizgilerin önemi üzerinde duran dernek, bu yolların ne anlama geldiğinin halk tarafından bilinmediğini ve işgal edildiğini belirtiyor.
Görme engelliler için özel alanlar yaratılmasının onların günlük yaşamlarını kolaylaştıracağı ifade ediliyor. Dernek, kamu kuruluşları ve özel sektörden, engelli bireyler için alanların uygun hale getirilmesi konusunda duyarlılık beklediklerini dile getiriyor. Ayrıca, herkesin bir saniye içinde engelli olabileceği gerçeğinin unutulmaması gerektiği hatırlatılarak empati çağrısı yapılıyor.
Dernek Başkanı Hakan Erdoğan, tüm insanları görme engellilerle dayanışmaya davet ediyor ve 7-14 Ocak Körler Beyaz Baston Haftası’nı kutlayarak sağlıklı bir yaşam diliyor.