DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ve suyun her damlasına sahip çıktıklarını belirtti.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışıyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıktıklarını ifade etti.
Türkiye Yüzyılı Hedefleri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın öncülüğünde, ülkemizin her bir karış toprağını su ile buluşturmak için devasa projeler hayata geçiriliyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Türkiye’nin her alanda daha da güçlü hale getirilmesi ve muasır medeniyet seviyesine yükselmesi adına yatırımlarını artırarak devam ettirdiklerini belirtti.
Tarımsal Üretimde Kendine Yeterlilik
Ülkemizin sahip olduğu su ve sulama tesisleri sayesinde elde ettiği tarımsal ürünlerden dolayı kendi kendine yetebilen ülkeler arasında yer aldığını açıklayan Balta, bu başarının altında yatan en önemli etkenin su potansiyeli ve yapılan yatırımlar olduğunu vurguladı.
İklim Değişikliği ve Su Yönetimi
Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle suyun stratejik öneminin arttığını belirten Balta, suyun stratejik olarak yönetilmesi zorunluluğunun ortaya çıktığını ifade etti. Depolama tesislerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Balta, gelişen teknoloji imkanlarını sulama sistemlerine entegre etme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Yapay Zekâ Destekli Sulama
Yapay zekâ destekli sulama otomasyonu uygulamalarıyla tarımsal verimi artırırken su sarfiyatını azalttıklarını belirten Balta, asgari su kullanımıyla azami verimi elde etmek için en yeni teknolojileri kullandıklarını ifade etti.
Son 22 Yılda 10 Bin 663 Tesis
DSİ Genel Müdürlüğü olarak son 22 yılda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu ve arıtma tesisi, atıksu arıtma tesisleri, hidroelektrik santralleri inşa ettiklerini belirten Balta, bu dönemde yaklaşık 2,4 trilyon liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Son 22 yılda 783 adet baraj, 515 adet gölet ve bent, 145 adet yeraltı depolaması ve suni besleme tesisi, 1.820 adet sulama tesisi, 357 adet toplulaştırma projesi, 366 adet içme suyu ve atıksu tesisi, 631 adet HES ve 6.046 adet taşkın tesisini hizmete aldıklarını belirtti.
2024 Yılında 577 Tesis
2024 yılında 41 adet baraj, 17 adet gölet ve bent, 18 adet yeraltı depolaması ve suni besleme tesisi, 87 adet sulama tesisi, 15 adet toplulaştırma projesi, 26 adet içme suyu tesisi, 6 adet HES ve 367 taşkın tesisini tamamlayarak milletin hizmetine sunduklarını ifade eden Balta, ülkemizin ve üreticimizin ekonomik refahına katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.
2025 Yılında 307 Tesis
2025 yılında 41 baraj, 11 gölet ve bent, 70 adet sulama tesisi, 14 toplulaştırma projesi, 15 içme suyu tesisi, 2 atıksu tesisi, 6 adet HES ve 162 taşkın tesisini tamamlayarak milletin hizmetine sunacaklarını açıkladı.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Su Vatandır” anlayışıyla gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade ederek, projelerin yapılmasında en büyük destekçileri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şükranlarını sundu.
Hashtagler
#DSİ, #MehmetAkifBalta, #SuVatandır, #TürkiyeYüzyılı, #Tarım, #Sulama, #YapayZeka, #Baraj, #Gölet, #HES, #İçmeSuyu, #TaşkınKoruma, #Sürdürülebilirlik