8 Ekim 2024

Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü

By haberyaz Tem11,2024

11 Temmuz 1995’te Bosna Hersek’te yaşanan ve 8 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan Srebrenitsa soykırımı, Uluslararası Adalet Divanı tarafından Avrupa’da gerçekleşen ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük soykırım olarak kabul edilmektedir. Bu karanlık olay, insanlık tarihine büyük bir leke olarak geçmiştir.

Ülkemiz de bu vahşeti unutmamak ve asla tekrarlanmaması için 11 Temmuz tarihini Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü olarak belirlemiştir. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ilan edilen bu gün, soykırımın asla unutulmaması gerektiğinin bir ifadesidir.

Aliya’nın ‘Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın, çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’ sözü, bizlere önemli bir hikmeti ve acı gerçeği hatırlatmaktadır. Maalesef, benzer örnekleri unuttukça Filistin, Doğu Türkistan ve daha birçok mazlum coğrafyada yaşamaya devam etmekteyiz.

Srebrenitsa’yı asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Benzer vahşetlerin yaşanmaması için bu tarihi hatırlayacak ve soykırımın acısını yüreklerimizde hissetmeye devam edeceğiz.

28 yıldır yüreklerimizde kanayan Srebrenitsa soykırımı, tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşmiştir. Her bir şehidimizi defnederek, o günleri yeniden yaşıyor ve gözyaşlarımızı bir kez daha içimize akıtıyoruz.

Bugün, ülkemiz tarafından resmen kabul edilen “Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü”nde, lider Aliya İzzetbegoviç başta olmak üzere tüm Srebrenitsa şehitlerine Allah’tan rahmet ve ailelerine sabır diliyorum.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir